10 faktov o čokoláde

10 faktov o čokoláde, ktoré ste  možno nevedeli.

chocolate-wallpaper_1920x1200_88872

1. Najväčší jedáci čokolády sú Britovia (cez 10kg na obyvateľa), Švajčiari (9,3kg/obyvateľ) a Nemci (8,1kg/obyvateľ).

2. Česi aj Slováci zjedia ročne v priemere zhruba 3,7kg čokolády.

3. Väčšina čokolády, ktorú v súčasnosti jeme, pochádza z kakaových bôbov zbieraných v západnej Afrike. Na kakaových farmách pracuje v Afrike asi 10 miliónov ľudí. Vypestujú takmer 70 % svetovej produkcie kakaa.

4. Na svete existujú tri hlavné druhy stromov kakaovníka, ktorých bôby majú svoju charakteristickú chuť a vlastnosti (Forastero, Criollo a Trinitario). Kvalitná čokoláda vzniká zmiešaním týchto druhov.

5. Prvá reklama na čokoládu sa objavila v anglických novinách v roku 1657.

 cokolada

 

6. V roku 1913 dokázala jedna pracovníčka v bratislavskom závode Stollwerck (predchodca Figara) každý deň zabaliť v priemere 25 kg mliečných karameliek.

7. V priebehu druhej svetovej vojny dostávali americkí vojaci ako súčasť dennej dávky tri tabuľkové čokolády.

8. Väčšina fariem, z ktorých sa dovážajú kakaové bôby je veľmi malá. Ich rozloha je v priemere iba 4 až 6 hektárov.

9. Z Južnej Ameriky sa dováža len 14% svetovej produkcie kakaových bôbov.

10. Čokoláda je pre psích miláčikov nebezpečná. Obsahuje totiž zložky, ktoré ich telo nedokáže stráviť a odbúrať. Pre zdravých ľudí to našťastie neplatí.

zdroj; zdroj

Páčil sa ti článok?

Komentáre